Återuppfinn inte hjulet!

Jag är som bekant intresserad av olika listiga knep, life hacks och liknande, som gör livet lite enklare, lite bättre eller lite roligare – eller alla tre på en och samma gång. Min sambo har inte riktigt samma intresse av sådant. Säger hon i alla fall men jag är inte helt säker på om det verkligen stämmer. Hon är ju smart, så det kommer sig liksom naturligt för henne. Om det uppstår ett problem, eller om hon är missnöjd med någonting, så nog hittar hon banne mig på en lösning. Ofta närmar hons sig dock problemet från ett annat håll än vad jag gör. Hon tänker nämligen efter före och ställer vad som egentligen borde vara den grundläggande frågan: har någon annan stött på samma problem tidigare, och i så fall, hur löste de det?

Risken finns ju annars att man återuppfinner hjulet, vilket på sätt och vis är imponerande men samtidigt extremt onödigt. Jag måste erkänna att jag gör det ibland. Även om det är roligt att komma på saker själv så är det ju lite slöseri med energi om någon annan kommit på samma sak tidigare. Man ska lära sig av det som kommit innan, annars kan inte utvecklingen gå framåt utan den kommer att stanna av och gå i cirklar.

Ett exempel kan sägas vara det här med löshår, som hon började med för en tid sedan. Till vardag har hon ganska så kort hår och trivs med det, men till fest så föredrar hon långt hår. När hon berättade det för mig började jag genast fundera på hur det skulle kunna lösas. Själv gick hon ut på nätet och köpte löshår online. Vilket ju nästan är lite fusk tycker jag, men det fungerade, kostade inte så mycket och nu kan hon själv välja om hon vill ha långt eller kort hår. Ett litet life hack skulle man kunna säga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *